За мен и сайта

Здравей, най-вероятно за първи път влизаш в този сайт – попаднал си случайно или пък не. Искаш да научиш малко повече кой седи зад това, защо го прави и какво може да откриеш тук?
Ще се постарая да съм кратък, но и изчерпателен, за да прецениш дали сайтът и аз можем да ти помогнем да постигнеш целите си.
Тук ще откриеш информация, истински полезни и приложими съвети и честни мнения за това: 

  • Как да увеличиш приходите си
  • Как да управляваш и да се справяш с дълговете си
  • Как да създадеш и следваш личния си бюджет
  • Как и къде може да инвестираш парите си

Тук ще споделям своя опит, какво съм научил и опитал, къде виждам възможности и какво бих направил аз в дадена ситуация. Ще каня експерти в различни области, които ще споделят знанията и опита си в съответните сфери – счетоводство, застраховане, данъци, кредити, инвестиции и всичко свързани с финансите. 

Ще се радвам да отговарям на твоите въпроси по най-бързия и удачен начин – така че задавай въпроси и бъде спокоен – не си единственият, който се се пита това или онова. Знай, че още много хора не знаят, но ги е страх да попитат. Бъди различен и действай! Задай своя въпрос/и.

А ето и какво няма да намериш тук:

  • Бързи и лесни решения, които няма да доведат до желаните резултати
  • Изтъркани съвети, които са практически неприложими в живия живот
  • Платени статии и постове на продукти/услуги, в които не вярвам и аз лично не бих използвал

Ако това, което търсиш е сред тези неща по-добре продължи с търсенето другаде, защото не искам да ти губя времето.

А сега дойде момента да разкажа малко повече за себе си.

Казвам се Николай и по професия съм софтуерен инженер. Завърших УНСС и ВУЗФ все с икономическа насоченост, но желанието ми да създавам дигитални продукти надделя и се насочих към програмирането. Преди да стигна до настоящото си финансово положение и начин на мислене искам да се върна не малко години назад, а именно, когато бях още дете.

Спестявания
Photo by Michael Longmire on Unsplash

Бях някъде 4-5 клас, когато баба ми реши да ми открие депозит, в който да мога да заделям парите, които получавах от рожденни дни и други празници. Спомням си как ми показваше сметките си – какво ще спечеля при дадена лихва за една година. За щастие тогава бяха времена, в които банките даваха 7-8 та дори и 10% лихва върху депозитите.

Имаше още един малък детайл, който ме подтикваше да заделям парите си настрана вместо да ги харча. Той беше, че баба ми закръгляше сумата, която й давах да внесе. Ако и дадях 80лв, които да внесе тя даваше от себе си още 20лв и така внасяше 100лв. Тези „безплатни“ пари ме мотивираха още повече да спестявам през годините.

Пренасяме се около 4-5 години по-късно, когато влязох в гимназията. Сам си избрах да уча в икономическа гимназия. Исках да стана мениджър и да имам собствен бизнес, за да не се налага да работя за друг и да стана богат. Там се запалих по четенето на книги, но не художествени, а такива с насоченост към парите и личностното развитие. Няма да забравя първата книга, която си купих със спестени пари от джобните, които получавах за седмица – казваше се „Пътят към успеха: Най-добрият бизнес съвет, който съм получавал

Четене на книги
Photo by Fabiola Peñalba on Unsplash

След това се заех с поредицата на Робърт Кийосаки, започвайки с класиката „Богат татко, беден татко“. В нея се споменава, че трябва да заделяш пари за спестяване, инвестиции и благотворителност. Реших се и започнах да го правя с лека модификация. Вместо за инвестиции заделях за харчене. Следях всичко в един Excel-ски файл, като записвах в коя категория колко пари имам и съответно знаех с колко разполагам за харчене – все пак тези бяха най-„забавните“ пари от всички. За съжаление много често числата, които бяха в таблицата и парите, с които разполагах не съвпадаха и трябваше да правя преизчисления. Не след дълго спрях с това начинание, но продължих да чета книги, за личностно развитие (за съжаление без да прилагам прочетеното). 

Записах университет, завърших академията по програмиране на Телерик и не след дълго дойде първата ми заплата. Бях си казал, че ще заделям по 100лв от всяка една, за да бъда спокоен, че имам спестени пари за бъдещето. Все пак нямах почти никакви неизбежни разходи в този етап на живота си и можех да си позволя да спестявам и много по-голяма част, но НЕ. Реших да си купя монитор, на който да работя вместо да използвам екрана на лаптопа. Дойде следващата заплата и пак си купих нещо вместо да заделя парите, както съм чел и знам че е правилно да направя. Винаги беше „вече от следващата заплата започвам„. Да но не. Това продължи 4-5 години, в които получавах увеличения на заплатата, с които нарастваха и разходите ми. Изхарчих всичките си спестени пари от малък (4000лв), за да си купя MacBook и така останах без спестявания.

За щастие се бях опазил от потребителските кредити. Така дойде денят, в който реших, че искам да си купя кола – по-хубава, нова и икономична… Стигна се до тегленето на не малък кредит, който трябва да изплащам 6 годни (правя го чинно и надлежно). Дойдоха наемите, сметките за ток, телевизия, вода и т.н. Обикновено след 10-15 число на месеца бях останал с около 20-30% от заплатата си, защото бях изхарчил останалото и в последните дни на месеца се обръщах към кредитната карта. Чудех се къде отиват всичките ми пари, но си нямах никаква представа. Дойде един изненадващ момент, в който колата се развали и ремонтът й струваше четири цифрена сума, която нямаше как да извадя на момента, защото нямах никакви заделени прави и се наложи да изтегля още един кредит (който също плащам чинно).

Не след дълго дойдо денят, в който си дадох сметка за всичките грешки, които съм правил до сега с парите си и реших, че това не може да продължава така. Беше настъпил моментът, в който трябваше да приложа всичко, което знаех и бях прочел до сега. Бях сигурен, че няма да е лесно и няма да е бързо, но също така бях сигурен, че ако не го направя след години щях да съжалявам.

Кога настъпи повратният момент?
Photo by Justin Luebke on Unsplash

Кога настъпи повратният момент?

Може би се питаш, кога е бил този момент и дали вече всичко е така както съм си го представял. Е този момент беше Април 2019 година. От тогава до сега е минала половин година и аз все още съм в оздравителен процес. Не съм достигнал крайна си цел, а именно финансова свобода, но мога с гордост да кажа, че се чувствам много по-сигурен и по-спокоен за личните си финанси.

Вече заделя не малка, част от приходите си за спестявания, инвестиции и различни други „фондове„, които съм си създал.

Знам, че все още не съм постигнал финансовата свобода и някои хора ще кажат „какъв е тоя, че ще ми дава съвети, като не е постигнал нищо“ и може да са прави, но знам едно – в момента вървя по този път и искам да споделям опита си с хора, които са в подобна ситуация.

Не искам да приемаш нищо от написаното в този сайт за 100% истина. Искам да мислиш и да променяш така нещата, че да бъдат подходящи за теб и твоята ситуация. Бих се радвал да ми пишеш с въпроси и идеи, които да погледнем заедно и да ги обсъдим, НО
НЕ забравяй, че не съм финансов консултант и написаното тук и във всяка една статия не е и не бива да го приемаш като препоръка за твоите пари. Ти и само ти, си отговорен за твоите инвестиционни решения.

Към началото
Copy link
Powered by Social Snap