Тайните при пазаруванетоТайните при пазаруването

Ако винаги излизате с пълна количка от супермаркета или пък се чудите как може да сте дали толкова много пари само за няколко неща то това видео е точно за вас. Ще ви разкрия 5-те начина с които аз намалих с 50% бюджета си за храна без това да се отрази на качеството и разнообразието в храненето ми. Останете до края за да разберете и някои хитрини, които правят магазините, за да харчим повече. 

Може би се чудите как е възможно да намаля с 50% разходите си за храна. Ами възможно е. Трябва да промените навиците си при пазаруването. Не може да пазарим по един и същи начин и да очакваме магически да харчим по-малко пари.

(1) Инвентаризация на шкафовете:

Взех един лист и започнах да отварям шкаф след шкаф и да записвам какво имам. Оказа се че имам няколко пакета кори за лазаня, които са бяха затрупани от други неща, а аз си купувах ли купувах вместо да използвам тях. Изненадах се колко много неща имам, а дори не знаех че са там. Не пропускайте да направите това и с препаратите, тоалетната хартия и другите нехранителни продукти.  След като разпишете всичко, което имате заедно с количеството му ви предлагам да седнете и да допълните списъка с нещата които ви трябват. Така ще знаете какво ви е нужно и може да се оглеждате за изгодна възможност да си го купите ако не е спешно разбирасе.

(2) Прегледайте брошурите с промоции

Ако намерите пресечна точка между някоя промоция и продукт от вашия списък – бинго! А ако ударите LIKE бутона под клипа, магически ще се появат още намаления. Не сериозно, ако пък продуктът не се разваля лесно е още по-добре. Както съм споменавал в преднишни видеа до един момент купувах тоалетна хартия на промоция всеки път щом видех намаление. Тя не се разваля, така спестих не малко пари, а и не се притеснявам, че ще остана без хартия сигурно до края на годината. Преглеждайки брошурите много лесно може да сравните и цените на стоките от които имате нужда. Продължавайки с подготовката ви предлагам да… 

(3) Сравнете цените на 10-те най-купувани от вас стоки

Беше ми малко странно да снимам стоките в магазините, за да мога после на спокойствие в нас да ги сравня, но все пак го направих само веднъж, а и след първите няколко снимки видях, че не съм толкова специален и никой не ме зяпаше когато снимах. След като направих сравнението установих, че дори картата за лоялни клиенти в един от магазините не ми е изгодна в сравнение с цените в другия магазин. Не искам да споменавам имената на магазините, защото тази разлика в цените е за повечето от стоките, които аз си купувам, а не за всички стоки в магазина и не искам да ви подвеждам. Най-добре е да си направите сами това проучване. Само ви моля да не изпадате в някакви крайности и да обикаляте 10 магазина, за да си купите 10 неща. Не забравяйте, че също така харчите гориво и време, за да обикаляте и в крайна сметка може да ви излезе по-скъпо, отколкото да пазарувате в 1 или 2 магазина само. Лично аз пазарувам в 2 магазина, защото са ми по път. Връщайки се от основния си магазин, където съм купил 80% от нещата в списъка спирам за останалите.

(4) Сравнявайте цените за килограм, а не за бройка

Говорейки за сравнението на цените на стоките, не се подвеждайте по голямата цена. Гледайте малката, която е за килограм или литър. Голямата цена обикновено е за самата опаковка, за 175гр за 200гр и няма как да сравните лесно и бързо две консерви с царевица като едната струва 1.75лв а другата 2.50лв, но количеството е различно. Ето защо ако се вгледате в етикета ще видите с мнооого дребен шрифт цената за килограм и така вече може да сравните честно двата продукта. Много често дори продукти на промоция са по-скъпи от други, които не са, но всички се подвеждаме по червения етикет. Предизвиквам ви следващия път, когато пазарувате и посегнете към чипса или към шоколадите да се загледате каква е цената им за килограм. 

(5) Със списък на пазар

Направили сте всички проучвания, имате цялата нужна информация, за да намалите разходите си за пазар и ако не си направите списък за пазар то сте си изгубили времето. Влезете ли в магазина без списъка то ще си тръгнете с количка пълна с ненужни неща и ще се чудите защо сте дали толкова много пари за нищо. Ако трябва да запомните и приложите само една от всички стъпки то това е тази. Другите ще ви помогнат да оптимизирате процеса, но без списъка нищо няма смисъл.

Хитрините на търговците

Сега искам да споделя с вас и някои хитрини, които използват търговците, за да ни накарат да пазарим повече. Всички те са направени така, че да влияят на подсъзнателно ниво и да ни подтикват да взема на пръв поглед рационални решения, но не е точно така. Споделете в коментарите, дали сте се хващали на някой от тези трикове. Аз лично съм се хващал.

(1) Размерът на количката

От изобретяването на пазарската количка преди 40 години до сега нейните размери са станали 2 пъти по-големи. Щом има само 2-3 продукта в количката и тя ни изглежда празна има много по-голяма вероятност да решим да си вземем още нещо. Взимайте само това, което в списъка ви.

(2) Разпределението на стоките

Не случайно в повечето супермаркети плодовете и зеленчуците са в началото. Доказано е че колкото повече здравословни неща си купи човек, толкова е по-склонен после да се възнагради за това си действие с покупката на сладки неща или чипсове. И тук не се отклонявайте от списъка си ако искате да успеете.

(3) Цените

Цените обикновено завършват на .99лв не защото искат да спечелят от 1-та стотинка, която няма да си искате, а защото мозъкът ни е създаден да запомня важното и това са левовете, а не стотинките в случая. 3.99лв обикновено човек го възприема като 3лв а не като 4лв. Добавяйте стотинката, когато пазарувате.

(4) Промоциите

Не винаги намаленията са “истински”. Да може да има отстъпка, но не си купувайте неща само защото на промоция. Проверете дали наистина е изгодно и изобщо имате ли нужда от него.

(5) Стелажите

Стоките, които са на нивото на очите обикновено не са най-добрият избор. Производителите си плащат солено, за да може техният продукт да бъде точно на това място. Могледнете на горния или долния ред и може да намерите много по добър продукт.

(6) Хлябът е в дъното

Най-необходимите стоки винаги на в дъното. Хлябът, млечните продукти и други стоки от първа необходимост са сложите възможно най-далеч от входа на магазина, за да трябва да преминете през всичко останало и да се изкушиш да си купите нещо допълнително.

(7) Музиката

Музиката в магазините не е случайна. Доказано е, че ритмичната музика кара хората да се движат по-бързо из залата, да пълнят кошниците си с продукти и да правят спонтанни покупки. Бавните мелодии пък ни карат по-внимателно да разглеждаме асортимента. Резултатът е един и същ – купуваме повече.
Някои магазини дори имат специални плейлисти за различните часове на деня. Сутрин и през деня основните купувачи са пенсионери и домакини, а вечер влиза работещото население и студентите. Двете групи имат различни музикални предпочитания и те се взимат предвид. Така че преди да влезете в магазина си слагайте слушалките.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap