Спестяванията – сложи си колана и се приготви за финансовите турбуленцииСпестяванията – сложи си колана и се приготви за финансовите турбуленции

Нека поговорим за нещо супер скучно – как да създадем сигурност и спокойствие в живота си.

Това е трети епизод от серията „Основи на личните финанси“. В предишните си говорихме за личния бюджет и справянето с кредитите. Ако сте ги пропуснали може да ги намерите тук. В следващият пък вече ще си говорим за инвестициите – не го пропускайте!

А сега е време да си поговорим в подробности и за спестяванията. За тази промяна в мисленето и приоритетите, която ще ни позволи да пестим сега, за да живеем по-спокойно утре. Знам, че е супер трудно да не хачим 100% и нагоре от приходите си. Времената са такива, че сме затрупани от реклами на супер яките продукти, от които най-вероятно нямаме нужда. Може би пък имаме нужда, но даваме много повече пари заради марката. Но, кой съм аз да говоря за това след като съм фен на Apple, една от марките с най-голяма печалба и надценка.

Първите стъпки

Преди да започнем да пестим трябва да знаем колко и за какво харчим. За мен това няма как да се случи ако нямаме личен бюджет, а как може да го направите вижте тук.

Ще си кажете, че много по-интересно и вълнуващо e да инвестираме вместо да пестим и ще сте прави, но моята цел е не да ви говоря само за интересните и вълнуващите неща, а да споделям с вас практичните стъпки, които ще ни доведат и до момента с инвестирането, за което ще си говорим в следващата статия.

Какво са спестяванията?

За мен те са пари, които заделяме на сигурно място и можем бързо да си ги вземем без никакви или почти никакви разходи. За мен това място са банковите депозити. Лихвитите при тях са почти нулеви, но целта на спестяванията не е да ни носят доходност, а да стоят мирно и спокойно до момента в който не ни потрябват.

Докато инвестициите са пари, които влагаме в активи и очакваме да ни донесат бъдеща печалба.

Планът за действие

Ето и какво трябва да направите:

  1. Вземете решение за себе си да не харчите всичко
  2. Поставете си цел – по този начин като знаете защо го правите ще ви е доста по-лесно
  3. Плащайте първо на себе си – това е едно от най-изтърканите неща, които сигурно сте чували
  4. Действайте – още сега вземе 10, 20, 50, 100лв от портфейла си и ги приберете някъде и не ги пипайте до края на месеца.
  5. Следващият месец заделете малко повече и нещата ще се получат.

Както вече знаете от предишните ми видеа аз бях професионалист в харченето на заплатата – винаги намирах какво ми липсва и си го купувах. Но от както имам бюджет нещата се промениха. Не си представяйте, че от първия ден започнах да заделям по 20-30% от заплатата. Започнах с точно 1.82% от заплатата и в момента заделям по 11.73%. Целта ми е да достигна до 20-30% от приходите си. Това разбирасе ще се случи след като изплатя предсрочно кредитите си и всички пари, които отиват за тях ги насоча към спестяванията.

Защо да спестяваме?

Можеби се питате защо толкова държа да спестявам и да имам заделени пари – ами защото сега мога да си го позволя, а ако по някаква причина остана без приходи ще съм изключително благодарен на себе си, че съм спестявал сега.

Най-големият проблем с това, че не пестим се вижда твърде късно – пенсията която може би ще получим ще е около 1/3 от заплатата ни. Като се пенсионираме ще имаме време за всичко, но се оказва, че няма да имаме пари, за да го направим.

Какви фондове е добре да имаме?

Сега искам да поговорим за фондовете, които е добре да имаме и в какви размери да бъдат те.

Авариен фонд или както аз го наричам спасителната мрежа

Той трябва да ни служи единствено в спешни случаи и да ни спести взимането на някой кредит, защото нямаме пари за ремонт на колата, къщата, лечение, операция или каквото друго се сетите. Важното е, че тези пари не са за плащане на ваканции, телевизори, телефони и други глезотийки. Размерът на този фонд трябва да бъде равен на неизбежните ви разходи за следващите 3 до 9 месеца. Някои дори казват 12 месеца, но за мен това вече е прекалено много.

Да кажем, че разходите ви за храна, наем, кредити, сметки и транспорт за месеца са 1000лв, то е добре да имате между 3000 и 9000 лв заделени за спешни случаи. Започнете първо с 3 месеца и постепенно ги увеличете или до 6 или до 9 месеца. Като цяло ако имате ипотечен кредит и или работата ви е несигурна то най-добре се сремете към 9 месеца.

Фонд „Жилище“

Ако планирате да живеете в собствено жилище и ще взимате ипотека за него според мен е задължително да съберете поне 20% от цената на имота. Това е важно, защото не се сещам за банка, която няма да поиска самоучастие от ваша страна при покупката на жилище. Също така по този начин ще спестите пари от лихви, които иначе бихте платили.

Фонд „Бъдещи деца“

Много малко хора се замислят, че ще им трябват допълнителни пари, когато им се роди дете или пък се сещат прекалено късно за това. Ще бъдат необходими памперси, легло, количка, седалка за колата и какво ли още не. От разговорите ми с познати, които вече имат деца или пък са на път наистина има много малки неща, които се натрупват и парите си заминават. Ето защо една сума от около 5 000-10 000 лева за дете ще бъде достатъчно. А ако останат пари може да ги заделите за образованието им.

Как да пестим?

Всичко казано до тук е ок, но как да пестим? Ще ви кажа как аз спестявам, а вие ще си прецените какво може да си откраднете и от какво вие може да спестите пари.

Избрал съм си магазин от който да пазаря

Да понякога някои неща ги взимаме от други места, но основния пазар го правя от едно място. Така пестя време и гориво, и не обикалям 100 магазина. Спрял съм се на Кауфланд, нищо че ми е малко по-далеч – аз се старая да пазаря 1 път в седмицата. Имам и Фантастико в близост, но съм установили, че сметката в него излиза по-солена. 

Не робувайте на марките

Често избирам да заменя една марка с друга, която е на промоция стига това да не повлиява на качеството на продукта. Все пак с какво храним тялото си е изключително важно за мен и се старая тук да не правя големи компромиси. Друго нещо е, че почти винаги избирам продуктите с марката на съответния магазин, защото качеството им е достатъчно високо и сравнимо с това на другите известни марки, но не плащам и за марката.

Купувайте големи количества

Тъй като не съм беден, а искам да пестя много често купувам стоки, които имам, но са на промоция и няма да се развалят. В нас съм пълен с тоалетна хартия и четки за зъби(обмислям да премина на електрическа четка). Приниципът тук е, че знаем че ще ни потрябват тези неща в бъдеще и няма смисъл да ги купуваме с 20-30% по-скъпи, като можем да си ги вземем сега. Така спестяваме не малко пари.

Използвайте картите за отстъпка

Когато и където е възможно използвам карти за лоялност с отстъпки. Да може 5-10% да изглеждат малко, но с времето се получава една добра сума, която съм спестил.

Намерете изгодна бензиностанция

Аз съм доста разглезен по отношение на транспорта и придвижването и навсякъде ходя с колата. Когато дойде заплатата едно от първите неща, които правя е да отида на бензиностанцията и да налея до горе. Комбинирайки правилната бензиностанция и картата за отстъпка на едно такова зареждане спестявам до 10лв. Под правилна бензиностанция нямам предвид някоя квартална, в която не знаеш какво ти сипват, а конкретна бензиностанция от голяма верига на околовръстното в близост до Горна баня. Там цените на горивото последно бяха със 7 стотинки надолу от другите им бензиностанции.

Изплозвай ранните записвания

Планирам отпуските си от рано – при ранни записвания за ваканция може да се спестят доста пари пък така и ми остава достатъчно време да събера цялата сума и джобните, за да не ми тежат тези разходи в дадения месец.

Ограниченията…

Стигнах и до отказването от някои неща или по-точно ограничаването им – не вечерям всяка вечер в ресторанти, нося си храна от вкъщи за обяд в работата.

На скоро прегледах и възможността за смяна на тарифния ми план за интернет и телевизия, но тъй като съм го подписал скоро промяната му ще ми коства супер големи неустойки и се отказах. 

В заключение искам да ви кажа от какво пестя и от какво не. Направих си това усилие да седна и помисля какво е важно за мен в този етап от живота ми и какво не чак толкова и си направих списък. Ако искате може и вие да го направите.

Пестя от…

Пасиви

Станал съм много скиптичен към неща, които ще вадят пари от джоба ми всеки месец.

дрехи

Вече не гледам толкова марката, колкот да ми е удобно, да ми харесва и да издържи достатъчно време. Това лято си търсех бели обувки и намерих едни за 20лв. Супер бяха и ми изкараха почти до зимата. Бих казал, че дори с удоволствие ги изхвърлих, защото си свършиха работата и другото лято ще си взема нови. Тук съм сигурен че много хора ще кажат, че си взимат скъпи дрехи и обувки, защото са по-качествени и ще издържат повече. Аз по 2 причини не си купувам вече скъпи дрехи и обувки.

(1) Това не гарантира качество и

(2) Бързо ми омръзват и предпочитам да ги сменя за следващия сезон или да имам 3 чифта обувки, които да сменям и да са на цената 1 скъпи.

Банките

Много внимателно вече проверявам всички такси и комисионни, които ми взимат банките и се опитвам да ги минимизирам колкото се може повече. Имам различни карти, които използвам в различни случаи.

Техника

Вече купувам техника, която ще ми свърши работа без да се поддавам на рекламите и марките. Това което гледам е съотношението цена-качество.

Не пестя от…

Книги, курсове и други неща, които ми помагат да се развивам, защото това е инвестицията, която правя в момента и от която ще мога да се възползвам, когато изплатя кредитите си и имам свободни пари и започна да инвестирам много по-сериозно.

Бих каза, че ако нямате много пари за инвестиране, нямате създадена спасителна мрежа и имате кредити най-добре инвестирайте в себе си, докато се справите с кредитите и създадете нужните фондове и след това приложете всичките си знания и умения в това да накарате парите да работят за вас.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap