Сложната лихва: как да превърнем 1лв в 10лв?Сложната лихва: как да превърнем 1лв в 10лв?

Как е възможно 1лв да се превърне в 10лв? Това и още нещо искам да споделя с вас в тази статия. Това няма да е от онези видеа, в които искам да ви продам нещо или да промотирам някоя финансова пирамида. Нямате си на представа колко ми е писнало от подобни неща. Просто искам да споделя с вас какво правя аз.

Всички искаме да разберем стъпките как лесно и бързо да превърнем 1лв в 10лв и аз ще ги споделя с вас, но с едно уточнение – няма да е БЪРЗО. Няма да е бързо, защото това е реалният начин да го направите. Няма да ви кажа да инвестирате в BitCoin и да се молите. Няма да ви кажа да си купите лотарийни билети, защото е глупаво, а аз ви обещах, че няма да ви предлагам глупави и нереалистични решения.

Ето как става:

Да предположим, че инвестираме 1 лв на 18 години при средна годишна доходност от 7.2% и реинвестираме печалбата обратно то след 30 год ще притежаваме 10 лв.

След малко ще ви разкрия и къде може да намерите подобна доходност. Преди това искам да ви кажа как се опитвам аз да мисля преди да направя някоя покупка. Едно кафе от Старбъкс е 5лв или бъдещи 50лв. Маратонките са 250 лв или бъдещи 2500 лв. Всеки път, когато искам да си взема нещо си задавам въпроса: „Имаш ли нужда от това? Ще ти донесе ли необходимото удовлетворение?“.

Ако отговорът е не, просто не си го купувам. Да изисква воля и решителност, но без тях няма как да променим навиците си и да започнем да действаме като богатите.

Не казвам да не си купувате нищо. Казвам, че е добре да се замислите дали парите, които ще дадете ще ви донесат нужната стойност. Ако да – давайте! Вземете си го и си доставете това удоволствие. Ако се колебаете си помислете за нещо друго, което е на същата цена, но би ви донесло по-голямо удоволствие ако го притежавате. Може и да изчакате и да видите дали след 2-3 седмици отново ще го искате пак толкова силно.

Добре, щом е толкова лесно защо толкова малко хора прилагат тази концепция:

Инвестирай парите си,
колкото се може по-рано,
колкото се може по-регулярно,
за колкото се може по-дълго време.

Това е начинът да инвестирате и да забогатявате във времето. Не е нищо спекулативно и измамно, а от всякъде сме заливани от подвеждащи реклами.

Причината да не го прави всеки е очевидна. Концепцията е проста, но изпълнението е трудното за много от хората. Хората искаме бързи и лесни решения. Искаме някой да ни каже къде да сложим парите и да изкараме милиони без да чакаме 30 години.

За съжаление истината е, че не стават толкова бързо нещата. Не е лесно да не пипаме парите си цели 30 години. Просто си представете да заключите парите си за 30 години от днес. Това изисква желязна дисциплина.

Аз съм на 27 години и съм страшен фен на Apple – в момента мога да си купя най-новия им часовник, слушалки и iPhone. Просто отварям сайта им и си ги купувам. Това да не го направя изисква сериозна дисциплина. Всеки ден си мисля за тях. Мисля си да си кажа майната му взимам ги! Заслужил съм ги! Работил съм толкова здраво и сега мога да си ги позволя, но не! Казал съм си, че ще си ги купя, когато изкарам тези пари чрез инвестиции, чрез пасивни доходи. За това в момента още повече искам да успея. Да изградя моя портфейл с активи, които да ми позволят след време да си ги купя.

Планът!

Ето защо след като изплатя кредитите си възможно най-бързо ще насоча свободните си пари в изграждането на този портфейл, а дотогава ще изграждам и тренирам нужните умения, които ще са ми нужни.

Искам това да стане възможно най-бързо, защото не е толкова важно кога ще влезеш на пазара, а колко време ще се задържиш там. Ако човек на 18 години инвестира 1 лв сега, когато стане на 65 години този 1 лв ще се е превърнал в 26 лв. Докато ако човек инвестира същия този 1лв, когато е на 40 години то на 65 той ще разполага само с 5.68лв.

Това е голяма разлика между 1лв инвестиран на 18 години и 1лв инвестиран на 40. Това е начинът, по който сложната лихва работи – започва бавно, но 20-30 години по-късно парите започват да растат експоненциално.

Просто трябва да отложите моментното удоволствие за много по-голяма награда в бъдеще. Не искам да ви продам нищо, никой не ме е спонсорирал да напиша тази статия. Аз към този момент използвам IUVO платформата за P2P кредитиране. Споделям го с вас, защото аз лично го използвам. Вдъхновен съм да споделям и да помагам на други хора като мен.

Това е простата концепция да инвестираш за дълъг период от време. Това е! Mоже би тази статия ви се е сторила скучна, защото истината често не е толкова вълнуваща, колкото някои хора се опитват да ви убедят, че е. 

Много хора може да ви казват: „Живей за мига човече, живей сега. Купи си кола, живей докато си млад.“ Знам, че винаги ще има такива хора. Знам също, че е нужно да се намери баланса, защото има неща, на които наистина трябва да се наслаждаваме докато сме млади, защото след години няма да можем. Това е напълно в реда на нещата. Но също така вярвам, че има ясна граница между това да се отнасяме безхаберно към парите си и това да заделяме пари на страна, които ще ни донесат сериозна финансова сигурност в бъдеще.

Просто трябва да откриете границата. Със сигурност не ви казвам да не харчите пари изобщо и да инвестирате всяка стотинка. Казвам ви, просто бъдете отговорни към парите си и влагайте парите си в неща, които наистина ще ви донесат щастие и удовлетворение. Ако наистина тези обувки за 300 лв ще ви направят щастливи ходете и си ги вземете, но поне се замислите дали няма да е по-добре да инвестирате тези пари сега и в бъдеще да получите много повече. Помислете просто каква стойност ще ви донесе сега и каква стойност може да ви донесе в бъдеще.

Единственото, което се опитвам да ви продам в това видео е идеята:

Инвестирате регулярно,
колкото се може по-скоро,
за колкото се може по-дълъг период от време,
колкото се може повече пари.

Това е простата истина, която не много хора искат да ви я кажат, защото не е толкова вълнуваща. Може да не събера много гледания, но това е истината. Това е, което се опитвам да правя аз. И това е, което исках да споделя с вас, защото аз го правя и не искам да ви „продавам“ неща, които не съм тествал и опитал.

Какво правя аз?

Тъй като всеки иска конкретните стъпки ето какво точно правя аз. Това са нещата в които инвестирам. Скучни са да, но в това инвестирам парите си в момента:

(1) Застраховка живот с инвестиционен характер към MetLife – световни акции 50% и акции от развиващи се пазари 50%

(2) IUVO – кредити в срок до 4 месеца и рисков клас до C със средна доходност от 6.38%

(3) Инвестиционно злато от Tavex

Това е. Не е толкова вълнуващо, но това е моята истина. 

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap