Погледни нещата от високо и виж пътя към финансовата свободаПогледни нещата от високо и виж пътя към финансовата свобода

Аз съм от хората, които обичат преди да се захванат с нещо да имат голямата картина. Да знаят на къде са се запътили и какво ги очава в общи линии. За това сега искам да споделя какво съм прочел, научил и изпробвал, за да мога да създам моята голяма картина. Казвам моята, защото както всеки човек е уникален, така и личните му финанси и цели са уникални. Не може да се копира 1 към 1 казаното от някой. Да, има някои основни правила, които трябва да се спазват и не е нужно сам да откриваш топлата вода.

Разбери къде се намираш

За да тръгнеш към Созопол е добре да знаеш къде се намираш, нали така? В противен случай най-вероятно ще тръгнеш в посока различна от желаната и не се знае до къде ще стигнеш. Да, избраната посока може да те отведе до „Финансовия Рай“, но може и да се озовеш във „Финансовия Ад“. Аз лично не бих рискувал и за това започнах да следя разходите си и си направих бюджет

Бюджет

Първите 2-3 месеца по-скоро следях и записвах разходите си по различни категории. Част от тях бяха наем, храна, гориво, сметки(ток, телефон, интернет), забавление и още няколко. Чак след това започнах да разпределям по-прецизно парите си по съответните пера предварително.

Личен бюджет
Личен бюджет

Ето какво ти предлагам като за начало – записвай си всеки един разход, който правиш. Може да е в телефона или в някоя тетрадка – няма значение и не спирай дори да изпуснеш нещо. Нямаш си на представа колко пъти съм забравял да си запиша и после съм се чудил къде са отишли парите. Няма сташно с времето това се превръща в навик и ако не можеш да си отбележиш разхода някъде ти е странно. Аз лично използвам приложението YNAB, което е платено и съм супер доволен, но има още много подобни, които са изцяло безплатни. Ако пък искаш може да използваш и таблица, в която да следиш финансите си. От линка по-долу може да си свалиш един шаблон, с който да започнеш.

Темплейт за месечен бюджет
Шаблон за месечен бюджет

Разбира се не е достатъчно само да си записваш разходите трябва и да им обърнеш внимание след това. Всеки уикенд може да седнеш и да групираш разходите си по категории. Да видиш колко си изхарчил за храна, забавления, гориво през седмица. Ето точно това действие е най-ценното, защото вече ще можеш да си направиш грубата сметка колко ще изхарчиш следващата седмица и колко пари имаш в действителност. Това ще ти помогне да не харчиш повече от колкото имаш.

Моментното ти финансово състояние

След като вече имаш представа за месечните си разходи и можеш да ги планираш е добре да обърнеш внимание и на останалата част от личните си финанси. Нека погледнем към дълговете, спестяванията и инвестициите.

Целта е да добиеш по-ясна представа за личните си финанси, за да можеш да планираш финансовия си живот.

Кредитите

Събери стойностите на всичките си дългове/кредити и ги запиши някъде. Това е сумата, с която трябва да се пребориш, защото те ти вадят пари от джоба всеки месец. Това е числото, което може би те държи на сегашната работа и ти пречи да се впуснеш в преследване на мечтите си.

Лично на мен понякога ми се иска да се махна и да опитам нещо различно, но знам, че ме чакат вноските по кредитите. Ето защо трябва да се справя първо с тях преди да мога да имам свободата да правя каквото искам.

Може би ще ме попиташ как да се справиш с кредитите по-бързо – спокойно и за това ще пиша в някоя следващата статия/видео, но за сега спирам до тук. Нека вървим стъпка по стъпка. Първо да видим къде се намираш, а после ще говорим как да промениш настоящото си положение.

Спестяванията

Отвори си електронното банкиране и провери колко пари имаш в депозитите си, отвори касичката и преброй стотинките, вдигни матрака и добави парите, които си скрил там. Запиши това число на същото място където вече записа кредитите си.

Спестявания - прасенце касичка
Спестявания

Спестяванията са нещо като спасителна мрежа. Те ще ти помогнат в някоя извънредна ситуация да не трябва да теглиш кредит, а да използваш тях. Има много варианти и стратегии за създаване на различни „фондове“, които да използваш в различни случаи. Един от най-важните за мен е фонд „спешен случай“. Този фонд трябва да го използваш само в спешни ситуации – наводнил ти се е апартамента, сериозен ремонт на колата, проблеми със здравето и подобни. Този фонд НЕ Е за предстоящата екскурзия, вечеря с приятели, нов телевизор и други по-големи разходи.

Това какви фондове е добре да имаш, колко големи да са и как да ги финансираш ще ги обсъждаме скоро. Сега искам да ти дам насоки и упорни точки, за които да помислиш.

Инвестициите

Е ако има какво да напишеш на листа срещу категория инвестиции – браво, вече си направил една много важна крачка в посока финансова свобода! Ако ли пък пише 0лв не се отчайвай. Важното е, че си решил да направиш крачката и да се информираш за това. И аз не инвестирам от десетилетия, а от няколко месеца само.

Инвестициите може да са всякакви видове – P2P кредити, акции, недвижими имоти, взаимни фондове, пенсионни фондове, ценни метали и какво ли още не. Бързам да кажа, че не е нужно да имаш много пари, за да можеш да инвестираш! Можеш да започнеш дори с 10лв. По-важното е да го правиш регулярно и за достатъчно дълъг период от време.

Инвестиции
Инвестиции

Аз например в момента влагам парите си в застраховка живот с инвестиционна част, злато и P2P кредити. Не започнах с всичко това от първия ден. Първо бяха кредитите, след това добавих златото и като намерих подходящата за мен застраховка я добавих към портфейла си.

Както може би вече се досещаш и за инвестициите има много какво да се каже, но за сега спирам до тук с тях.

След като имаш представа къде се намираш в момента и какво е финансовото ти състояние е време да погледнеш малко напред и да разпишеш финансовите си цели.

Финансови цели и как да ги постигнеш

Този момент е важен, защото ако не знаеш какво искаш да постигнеш е много вероятно да постигнеш нищо. Добре е да помислиш за неща като пенсиониране, пасивни доходи, различни видове фондове, които да създадеш спрямо желанията си.

Финансови цели и как да ги постигнеш
Финансови цели и как да ги постигнеш

Нека вземем пенсионирането. Всички знаят, че не е добра идея да се разчита на държавната пенсия да ни подсигури старините. По-точно силно се надявам, за това ще го повторя:

Не е добра идея да разчиташ на държавната пенсия да ти подсигури старините.

Една от основните причини е, че най-вероятно ще паднеш от високо. До момента ти и семейството ти сте свикнали с определен стандарт на живот, но след пенсионирането той ще падне. При около 1000лв месечна заплата пенсията ще ти е около 400-450лв. Ето защо е добре да се погрижиш сам за старините си. Има много възмжности, но за да избереш подходящата трябва да си направиш сметката.

Приемаме, че искаш да разполагаш с 1000лв на месец като се пенсионираш. Пенсионираш се на 65 години и планираш живот до 90 години. Това са 25 години, в които всеки месец искаш да имаш 1000лв или иначе казано трябва да разполагаш с 300 000лв. Имаш целта пред себе си. Сега да видим какво трябва да направиш, за да я постигнеш.

Приемаме, че си на 30 години и имаш 35 години да събереш тези 300 000лв преди пенсия. Това означава, че трябва да заделяш по 833лв всеки месец, за да постигнеш целта си. Това не са никак малко пари. За мен имаш два реалистични варианта – единият е да организираш така бюджета си, че да можеш да заделяш тези пари, а другият е да инвестираш определена сума на месец и тази инвестиция да ти носи определена доходност и да постигнеш целта си по-бързо или с по-малко пари.

Ако ти звучи объркано ето и един пример. Влагаш всеки месец по 170лв в нещо, което носи 7% годишна доходност и след 35 години ще разполагаш с около 300 000лв. Това се получава благодарение на сложната лихва.

Ползата от сложната лихва

По този начин можеш да разпишеш всички финансови цели, които искаш да постигнеш във времето. А за възможностите за инвестиции ще си говорим друг път по-подробно.

Предстоящи големи разходи и как да ги посрещнеш

За големи разходи аз бих сложил покупката на кола, първоначалната вноска за ново жилище, ваканциите и други подобни разходи, които знаеш, че ще настъпят и обикновено си казваш, че ще ги мислиш като им дойде времето.

Предстоящи големи разходи и как да ги посрещнеш
Предстоящи големи разходи и как да ги посрещнеш

И аз ги мислех така нещата преди да започна да си правя бюджет. Новото ми Аз прави нещо по-различно и то е да се подготвя предварително. Представи си, че от сега планираш лятната си почивка. Знаеш, че ще са ти нужни 1500лв за една седмица на морето. Сега сме октомви и до август остават 9 месеца и ти решиш да заделяш по 166лв всеки месец. Така в началото на август ти ще разполагаш с тези 1500лв. Така няма се чудиш как ще изкараш оставащите седмици след морето до заплата и ти гарантирам, че ще си благодарен/на на себе си, за това ти решение.

Друг пример – наближава Коледа и купуването на подаръци. Заделяй по 50-100лв всеки месец до Коледа и разполагай с готови пари за подаръците. Така няма да ти се налага да си правиш сметката колко ще останат за храна, ще мога ли да си платя телефона и подобни.

Мъглата изчезва

Много се надавам да си стигнал/а до тук и да съм успял да ти помогна да погледнеш личните си финанси от друга перспектива. Знам, че говорих за много неща и съм сигурен, че са ти изникнали много въпроси. Не се колебай да пишеш във Facebook групата, на лично или на мейл. Ще се радвам да помогна с каквото мога.

Oбещавам, че мъглата ще се прояснява с всяка следваща проченета статия, изгледано видео или пък зададен въпрос.

Надявам се да съм ти бил полезен и ако е било так ще се радвам го споделиш с някой друг на който също ще му бъде полезно да погледне личните си финанси с други очи.

НЕ забравяй, че не съм финансов консултант и написаното тук и във всяка една статия не е и не бива да го приемаш като препоръка за твоите пари. Ти и само ти, си отговорен за твоите инвестиционни решения.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap