Нашата финансова кочинкаНашата финансова кочинка

Живеем в свят, в който парите са всичко и нищо. Свят, който е изкривил така представите ни за живота и важните неща, че тази мисъл на Уил Смит е по-вярна от всякога:

Твърде много хора харчат пари, които не са спечелили, за да купят неща, които дори не искат, за да впечатлят хора, които дори не харесват.

Уил Смит

Живеем в свят, в който всеки разбира от всичко и това да попиташ се смята за слабост. Помислете си, кога за последно потърсихте съвет за своите финанси от човек, който разбира или дори от приятел, който е в по-добро финансово състояние от вас – бас държа, че вдигнатите ръце ще са много малко, не защото всички сме знаещи, а защото ни е срам да попитаме. Срам ни е да признаем, че не знаем някои неща. Срам ни е да поискаме помощ, защото „какво ще си кажат хората…“ 
Ами щом е толкова важно какво ще си кажат хората – мълчете си! Живейте в дългове, харчете без да се замисляте, вземайте прибързани и импулсивни решения, които ще ви заровят още повече във вашата тъй „подредена“ финансова кочинка.

Photo by Pascal Debrunner on Unsplash

Може би бях малко краен, но това е защото всеки ден виждам как хората взимат грешни, прибързани и недообмислени решения за своите лични финанси, а от там и за своите семейства и бъдеще. За тази ситуация, в която от всякъде сме заливани с реклами за бързи и лесни пари, схеми за бързо забогатяване и финансови посредници, които искат само да си вземат тлъстата комисионна, а това какво ще стане с вашето бъдеще хич не ги интересува, сме виновни всички ние и разбира се в същото време никой от нас.

Никой не е виновен, защото държавата ни е такава – пенсиите са ниски, заплатите също, липсва финансово образование за децата. Няма кой да ни научи на финансова отговорност. А и да има кой, то не е забавно като досегашния ни живот. Не е забавно да спестяваме и да създадем „кризисен фонд“. Не е забавно да видим, че парите ни за ресторанти са свършили и трябва да откажем на компанията ни, защото иначе ще надхвърлим бюджета си. По-забавно е да изтеглим кредит, за да отидем на море и да му мислим после.

Добре де, държавата ни не е ли еднаква за всички? Даааа знам, ще кажете „има корупция„. Така е, но има хора, които живеят нормален живот, финансово стабилни са и не се притесняват какво ще стане ако заплатата закъснее. Те живеят тук в същите условия, като всички останали. По-важното е каква е разликата в техните действия, начин на мислене и начин на живот.
Не, разликата не е в това, че те печелят повече и имат повече пари, защото около 60% от играчите в NBA се разоряват до 5 години след пенсиониране.

Това, че имаш много пари не те прави финансово образован и отговорен човек.

Разликата е в отношението им към парите. В това, че не харчат всичко, което получават, че имат бюджет, знаят къде им отиват парите. Знаят разликата между добър и лош дълг, между актив и пасив. Знаят кога могат да си позволят нещо и кога трябва да направят крачка назад и да изчакат подходящия момент. И още по-важното е – прилагат това знание на практика. Разликата е в това, че тези хора се образоват финансово и търсят съвети и помощ от другите, които са постигнали това, което те искат да постигнат. Тези хора след като научат нещо го прилагат, а не си казват „супер, ще го пробвам някой път“ и да забравят за него. Тези хора не си намират оправдания и не си създават ситуации, в които да се провалят нарочно, за да докажат че „ето то не става. Аз опитах, но се провалих.“ Тези хора имат търпение, защото знаят, че за да постигнат нещо в този живот е нужна упорита работа, а не бърза схема и тайни пътечки.

Тези хора може да сте и вие.

За да не си задавате въпроса, какво е искал да каже автора, ето какво исках да кажа:

Хора стегнете се!
Photo by Kai Pilger on Unsplash

Хора стегнете се! Всичко зависи от вас и с достатъчно усилия и упоритост всеки може да подреди своите лични финанси и живота си по начина, който иска. Гарантирам ви, че осъзнаете ли го, ама истински, то няма да има какво да ви спре, защото ще видите къде се намирате и до какво ще доведе сегашният ви живот ако не предприемете нужните действия. За това опитайте нещо ново – бъдете финансово отговорни към вас, вашите пари и вашето (бъдещо)смейство.

Седнете и напишете своята финансова история до сега и нека бъде истинската ви история, а не тази, която си разказвате, за да се успокоявате. Напишете я и направете каквото искате с нея след това – изтрийте я, изгорете я или я споделете с някого. Направете го, за да се погледнете отстрани – къде се намирате и до къде може да стигнете.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap