Моята равносметка за 2019 и визията и целите ми за 2020Моята равносметка за 2019 и визията и целите ми за 2020

Краят на 2019 е съвсем скоро и реших да заснема едно малко егоистично видео, в което да направя равносметка за изминалата година и да разкрия визията и целите си за бъдещето. Да проверя дали нещата, за които говоря в канала ги спазвам и дали действат. Клипът може да се получи по-дълъг от обикновено, но искам да споделя и какво научих и осъзнах за себе си през тези 9 месеца от както се отнасям много по-сериозно към личните си финанси. Останете до края, за да разберете отговорите на всички тези въпроси.

Отделих не малко време, за да изровя и проверя всичко, което ми се случи през отиващата си вече 2019. За мен това беше една добра и успешна година, в която се случиха много промени – както в живота ми така и в начина ми на мислене.

Хронологията

Започнах годината с 2 кредита. Март месец изтеглих трети. И малко след това – средата на Април реших, че нещата не може да продължават така и си поставих за цел да създам финансова дисциплина, която да ми позволи с времето да постигна финансова стабилност и независимост. 

И така на 23 април създадох семейния бюджет в YNAB и от тогава до сега знам къде отива всеки един лев който харча. Тези $83.99 които похарчих за приложението са най-добре похарчените ми пари до момента. Това е “инвестицията”, която ми помогна да започна да плащам първо на себе си и да спра да се притеснявам и страхувам дали ще ми останат пари в края на месеца. Дори сега в края на Декември – месец изпълнен с празници и харчове аз съм спокоен, че през януари няма да се моля заплатата да идва по-бързо.

На 31 юли купих първото си еднограмово кюлче инвестиционно злато. 

А ден по-късно на 1 август за първи път в живота си инвестирах пари. Тогава влязох в платформата за P2P кредити IUVO и видях какво е парите ти да правят пари – да не някакви огромни суми, но видях на практика от първа ръка как се случват нещата.

На 20 август направих и крачката с която да подсигуря и бъдещето си с помощта на застраховката живот с инвестиционен характер.

На 4 ноември стартитах и този YouTube канал, защото видях, че нещата които правя действат. Виждам ефекта от тях и не исках да пазя тази информация за себе си.

Равносметката

И така от април до декември изплатих 2 кредита предсрочно. Захранил съм към 20% от фонда ми за спешни случаи и съм инвестирал по около 6% от заплатата си всеки месец за бъдещото си финансово спокойствие и сигурност. Да на някои от вас това може да ви изглежда нищожно постижение, но за мен, за човек, който до съвсем скоро харчеше всичко което получава а и отгоре е нещо голямо. 

Промяната

Това беше годината в която реших да поема контрол над финансите си и да направя крачки в посока финансова независимост. Година която започнах с 2 кредита и взех още един не малък кредит, но и година в която погасих предсрочно 2 от кредитите. Да точно така – изплатих ремонта на колата и телефона. Знам, че бях казвал, че ще си плащам телефона, защото е без оскъпяване, но не можех да го търпя повече. Имах нужните финанси и реших да се отърва и от него. 

Изпращам година в която оставах без пари в края на месеца, но и година в която благодарение на личния ми бюджет започнаха да остават пари в края на месеца. 

Година в която харчех парите си безхаберно, но и година в която започнах да спестявам и инвестирам. 

Година в която смених работата си, застанах пред камерата на телефона си и стартирах YouTube канал. 

Година в която видях че малките крачки всеки ден водят до голяма промяна в бъдеще.

Ако трябва да опиша 2019 с една дума то тя ще бъде “ПРОМЯНА”.

Промяна, която ми показа, че щом човек реши да се промени и се отдаде изцяло на процеса нещата се случват. 

“Хората надценяват какво могат да направят за 1 година, но в същото време и подценяват какво може да постигнат за 10 години”. Не помня кой го беше казал, но я чух от един мой приятел, който преди няколко години създаде страхотен подкаст “Свръхчовека” и не се отказа от него. 

Тази мисъл ми помага в трудните моменти, защото ми напомня, че е нужно време и малките стъпки в правилната посока, този 1% промяна всеки ден се наслагват с времето и ефекта от всичко това ще дойде и то мултиплициран благодарение на силата на времето – точно като сложната лихва. 

Какво е да имаш визия

Когато имаш визия за живота си и я следваш, то най-важен става процеса, а не моментната ситуация. Важен е процеса, важна е посоката, защото моментините върхове и падения отминават идват нови и нови и ги забравяме, но това което остава е стремежът към най-добрата твоя версия, към най-доброто възможно съществуване, а те, те се постигат с постоянство, упоритост и търпение.

Осъзнах, че финансовият аспект на живота е важен и ако се съсредоточиш над него може да направиш много за кратък период от време. Но също така осъзнах, че тази промяна във финансовата отговорност идва с промяна в начина на мислене. Промяна в действията и навиците. Осъзнах, че ако искам да съм щастлив трябва да приема и да съм благодарен за всичко, което имам сега, а не да искам още и още. Осъзнах, че щом за 9 месеца мога да постигна така промяна в начина ми на живот и мислене, то мога много повече и в другите аспекти на живота ми – стига да го поискам. Ето защо през 2020 може да виждате и видеа на теми, които не са директно свързани с личните финанси, а ще са видеа, в които ще споделям собственото си вижда е за създаването на един цялостен и пълноценен живот.

След всичко, което съм постигнал през 2019 няма да спра до тук. Искам и ще дам най-доброто от себе си 2020 година да засенчи постиженията ми до сега. Ще направя всичко възможно 2020 да бъде най-добрата година през живота ми до сега. През 2020 ще изградя и развия най-доброто си АЗ до момента. 

Това разбира се няма как да се случи само с приказки и добри пожелания. Ето защо в последните дни на 2019 седнах и разписах визията за себе си и живота ми. Разписах и целите си за годината, разбих ги на тримесечия и сега искам да ги споделя с вас. 

Искам да дам публично обещание, че през 2020 година ще дам най-доброто от себе си за да положа основите на един живот, на една личност стремяща се към най-доброто и пълноценно АЗ, което може да съществува.

Ето защо разписах визията за живота си. Така както си го представям към този момент. Не само я разписах но и я принтирах за да мога да я виждам всеки ден.

А ето и визията, която ще ми помага по време на това пътуване:

Изгради живот на постоянство, развитие, грижа за здравето, финансова стабилност и просперитет. Живот изпълнен с прекрасни мигове и изживявания с любимите хора.

Създай най-добрия АЗ който може да съществува!

Винаги давай най-доброто от себе си. Всяко едно решение взимай въз основа на какво ще ти донесе по-голяма удовлетвореност в бъдеще, а не кое е по-лесно и бързо.

Създай живот изпълнен с пътешествия, свободни избори, енергия, щастие и любов. Живот без ограничения. Живот без извинения и оправдания. Живот, за който няма да съжаляваш в края на живота си.

Бъди здрав и в супер физическа форма, хранещ се здравословно и разнообразно, пълен с енергия и мотивация да промениш света към по-добро. Бъди човек, който помага на другите да подобрят живота си и да не се задоволяват с посредствеността.

Създай живот, в който се обграждаш с хора, които те обичат, уважават и дърпат напред. Живей живот, който те прави щастлив с любимата ти Виктория и близките ти хора.

Имай смелостта да казваш “НЕ” на нещата, които не искаш и не харесваш, без това да наранява любимите ти хора. 

Имай финансовата основа и стабилност, която да ти гарантира сигурност за няколко живота напред. 

Създавай и придобивай активи, които да ти осигурят живота на мечтите ти. Създай живот и финансов ресурс, който да ти позволява да пътуваш по света и всички краища на земята, да опитваш нови неща, да се запознаваш с нови хора и да връщаш на света повече отколкото получаваш.

Развивай себе си, уменията си и учи нови неща без значение какво се случва. НЕ си позволявай да повярваш, че знаеш всичко и не е нужно повече. Не спирай да се развиваш и да надграждаш себе си във всеки един ден!

Направи така, че всяка една година от днес нататък да бъде най-добрата в живота ти до сега.

Мислех да спра до тук, но реших да продължа още малко и да създам едно табло, което олицетворява визията за живота ми по визуален начин.

Сферите на живота ми и целите, които имам

Супер е човек да има визия за живота му, но за да се постигне е нужно и да има цели. 

Това, което направих е че разделих живота си на 6 основни области – ЗДРАВЕ И ФИТНЕС, ФИНАНСИ, ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ, БИЗНЕС, СОЦИАЛЕН ЖИВОТ и ИЗЖИВЯВАНИЯ И ПЪТУВАНИЯ. Разписах цели за всяка една от 6-те области на живота си, които искам да изпълня през 2020.

А ето и целите ми за новата 2020 година:

ЗДРАВЕ И ФИТНЕС

1. С лекота ще ходя на фитнес поне 3 пъти седмично, за да покача мускулна маса и намаля подкожните си мазнини и изкарам преса – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

2. С лекота ще се храня чисто и здравословно поне 6 дни в седмицата, за да бъда здрав, енергичен и жизнен – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

3. С лекота ще правя всеки сезон детокс за най-малко 7 дни, за да поддържам тялото си в оптимално здраве – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

ФИНАНСИ

4. С лекота ще спестя нужните пари, за да изградя фонда си за спешни случаи – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

5. С лекота ще изплатя кредита си за колата, за да намаля месечните си разходи – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

6. С лекота ще инвестирам 13% от заплатата си всеки месец, за да създавам и придобивам активи – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

7. С лекота ще планирам финансите си, за да не се налага да взимам нови кредити – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

8. С лекота ще следвам бюджета и всичко научено за личните финанси, за да бъда спокоен за финансовото си положение – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

9. С лекота ще прочета поне 12 книги, които да ми помогнат да продължа да уча и да развивам себе си във всеки един аспект на живота – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

10. С лекота ще следвам сутрешния си ритуал поне 5 пъти в седмицата, за да стартирам деня си по възможно най-добрия начин – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

11. С лекота ще си поставя поне 2 предизвикателства, които да ме извадят от зоната ми на комфорт – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

БИЗНЕС

12. С лекота ще създам поне 52 видеа за YouTube канала ми, за да предоставям качествено и полезно съдържание на хората – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

13. С лекота ще подобря качеството на видеата за YouTube, като премахна ехото от тях – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

14. С лекота ще отделям поне по 1 час на ден за развитие на страничните ми занимания, за да мога да създавам стойност и изграждам допълнителни доходи – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

15. С лекота ще създам подкаст към My Money Freedom, за да могат хората да получават информацията, която споделям по най-удобния за тях начин – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

16. С лекота ще напиша поне 52 статии за сайта на My Money Freedom, за да се превърне в източник на полезна информация – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

17. С лекота ще създам поне 2 онлайн събития, на които да помогна на хората да подобрят финансовите си навици и положение – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

18. С лекота ще създам онлайн платформа, в която хората да могат да създават и управляват семейния си бюджет – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

19. С лекота ще напиша електронна книга за личните финанси, за да мога да споделя знанията и натрупания опит – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

20. С лекота ще планирам и организира поне 2 пъти месечно забавни, романтични и вълнуващи срещи с моята любима Виктория – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

21. С лекота ще си почивам в неделя(освен ако няма някое събитие) от всякаква работа, за да мога да се възстановя от стреса и напрежението през седмицата – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

22. С лекота ще се социализирам поне веднъж седмично с приятели или непознати, за да подхранвам ума си с положителни емоции – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

ИЗЖИВЯАНИЯ И ПЪТУВАНИЯ

23. С лекота ще пътувам с любимата ми Виктория до Италия на почивка за поне 5 дни, за да се насладя на свободното си време далеч от ежедневните задачи – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

24. С лекота ще си взема поне 7 дни почивка през ДЕКЕМВРИ, за да си почина от работа – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

25. С лекота ще си взема поне 2 дни почивка на всеки 3 месеца, за да възстановявам баланса между работа и личен живот – до 31 ДЕКЕМВРИ 2020.

Без анализ и контрол няма как

В края на всяко тримесечие ще помествам нещо като равносметка за постигнатия прогрес и изпълнените цели. Правя всичко това публично по две причини. Едната е че по този начин няма само аз да знам за целите си, а и вие ще научите за тях. Ще чувствам натиск и отговорност. Ще съм по-ангажиран да следвам визията и целите си. А втората, е че искам да мотивирам колкото се може повече хора и да покажа чрез действията си как човек щом е твърдо решен да постигне нещо и да промени коренно живота си към по-добро може да го направи и не е нужно да е супер герой или да има много пари за да го постигне. Единственото нужно е дисциплина, отдаденост и всеки ден да правим крачки, колкото и малки да са те в правилната посока. 

Тези крачки с времето ще се натрупат и ще ни дадат основата, ще ни дадат увереността върху която да се изправим. Да спрем да лазим и да започнем да ходим, а след това да тичаме, а след това и да летим към нашите мечти и да няма какво да ни спре.

Пожелавам ви една наистина успешна нова година през която да постигнете целите си и да изградите най-доброто си АЗ. Пожелавам ви 2020 да е най-добрата и успешна година за вас до момента и с нея да поставите основите на мечтания си живот.

Аз действам. Действайте и вие, защото съм сигурен, че не искате след 10 години да сте на същата работа със същата заплата, същите дългове и същите проблеми.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap