Как ежедневните решения определят нашето финансово бъдещеКак ежедневните решения определят нашето финансово бъдеще

Как е възможно едно маршмелоу да определи дали ще бъдем успешни или не? Какъв е този маршмелоу тест? Преди да ви разкажа за него – Здравейте, хора това е мястото, където споделям моята истина за постигането на финансова свобода.

Не си мислете, че всеки момент ще ви насоча към някоя друга страница, където ще ви искам имейла, за да направите този тест. Не. Още докато четете статията ще може да си отговорите на въпроса – издържах ли теста или не? Ще бъда ли успешен или трябва да се постарая повече? 

Photo by Rochelle Nicole on Unsplash

Всички тестове грешат!

Ако погледнем децата и всички възможни теории какво ги прави успешни то почти всички грешат

Да вземем за пример IQ тестове – има много деца с високо IQ, които стават посредствени членове на обществото ни. 

И кой тога е този тест, който може да ни даде представа кое дете ще бъде успешно в живота и кое не. 

За мен, а и за много други по-умни и успели хора от мен това е „Маршмелоу тестът„.

Photo by delfi de la Rua on Unsplash

А ето и какво представлява самият тест: 

Взимаме едно дете и му предлагаме едно маршмелоу сега, но му даваме и още една възможност – ако изчака да се върнем в стаята след малко и ако не е изяло бонбона ще получи още един. Ето това е тестът – нищо особено, нали?

Тези, които предпочитат 1 сега са тези, които са по-склонни да търсят бързите резултати, кратките пътища. Тези, които не искат да свършат трудната работа, искат нещо бързо и лесно.

А другите са тези, които си казват – „я чакай малко. Ако изчакам малко ще имам две маршмелоу. Мога да го направя. Мога да изчакам и да получа повече„. Така те не поемат по краткия път. Избират да направят по-трудното и да получат награда за това.

Да ще си кажете – това е просто някакъв глупав детски тест. Но, когато проследим развитието на същите тези деца през годините – десетилетие след десетилетие – те са по-успешни, процентът на разводите е по-нисък, приходите им са по-високи, жизненият им статус е по-висок, защото те не искат малкото моментно удовлетворение, а са готови да изчакат и да се потрудят за много по-голямото бъдещо удовлетворение.

Photo by Anna Samoylova on Unsplash

Какъв е ключът към успеха?

Ето защо се замислих, че ключът към успеха в живота. И според мен това е да можем да кажем „НЕ“ на някои моменти желания днес, за да можем да постигнем много по-големи успехи утре.

Добре сигурно ще ме попитате – няма ли да е тежко? Няма ли да е трудно?

Зависи. Част от отговора се крие нашата същност, която се формира още докато сте много малки – това трябва да е ясно. Аз бих казал „Да, ще бъде трудно“. Същото най-вероятно би се случило ако експеримента бъде направен с деца от бедни семейства и с деца от семейства от средната класа. Децата от бедни семейства много за съжаление много по-често биха предпочели моментното решение и удоволствие, защото те мислят, че нещата изчезват бързо, както парите в семейството.

Разбирането ни за време

Photo by Lukas Blazek on Unsplash

Това което ни разграничава от животните е, че мозъкът ни позволява да разбираме идеята за време, за бъдеще. Непрекъснато си мислим за бъдещето, мечтаем, чудим се какво би станало ако… Направете си един експеримент – опитайте се да научите кучето си на концепцията за утре, за следващата седмица, за следващата година. Ще осъзнаете че е невъзможно. Животните просто живеят в настоящето

Ето защо първосигналните ни реакции са – живей за мига, купи си това веднага, но ако спрем за момент и се замислим може би това не е най-добро решение за нас.

За това ви предизвиквам, следващият път, когато трябва да вземете някакво решение – спрете се за миг и се замислите заслужава ли си да го направя сега и какво би ми донесло това решение в бъдеще. Има ли вариант, в който да получа по-голямо удовлетворение сега или след време?

Замислете се!

Аз се старая да го правя всеки път преди някоя покупка, която не ми е от първостепенна необходимост. Точно такъв пример е да си купя или не новият Apple Watch за 950лв. Ако го взема ще му се радвам седмица-месец и после ще се превърне в нещо нормално за мен. След това ще искам да си купя нещо друго и с него ще се случи същото. Ами ако инвестирам тези близо 1000лв сега и след 30 години те се превърнат в 10 000лв – кое ще ми донесе по-голямо удовлетворение?

И аз не знам. Засега успявам да се убедя, че не си заслужава да дам тези пари за часовник, пък ще видим.

Може би малко се отплеснах, но мисля, че беше полезно да погледнем решенията които взимаме и от тази перспектива. 

Това е. Не е толкова сложно, но изисква воля.

Хора, надявам се да ви е било интересно и полезно. Благодаря на всички, които са харесали страницата във Facebook и са се абонирали за YouTube канала.

Не забравяй, че не съм финансов консултант и написаното тук и във всяка една статия не е и не бива да го приемаш като препоръка за твоите пари. Ти и само ти, си отговорен за твоите инвестиционни решения.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap