Как да печелим от кредитиКак да печелим от кредити

В последно време щом някой около мен чуе да споменавам P2P наостря уши и според мен има защо.

Ако останете до края ще ви покажа в подробности как може да накарате парите ви да работят за вас и да получавате една не лоша доходност при доста малък риск и то без да влагате много усилия. Ако пък решите да отделите повече време на P2P то доходността която може да постигнете ще бъде доста по-висока. И така нека се насочим към същината, за да ви покажа няколко стратегии, с които лесно ще надскочите инфлацията и парите ви ще запазят стойността си във времето и дори ще я увеличат.

В тази статия ще използвам платформата IUVO, в която за момента аз инвестирам, но в интернет има още много подобни платформи, които предлагат различни условия и доходност.

Не искам да ви губя времето и в снимки и текст да ви развеждам из самата платформа за това ще премина директно на стратегиите, които може да прилагате, а как изглежда и как работи IUVO може да видите във видеото към тази статия.

Основни правила при инвестирането в P2P

#1 Инвестирайте малки суми в много на брой кредити – по този начин диверсифицирате риска. Ако вложите 1000лв в един кредит и той се окаже несъбираем вие ще изгорите с 1000лв или в контекста на Bayback гаранцията ще трябва да изчакате цели 60 дни, за да си получите парите и те да не са ви донесли никакви лихви. По-добрият вариант е да купите 100 кредита и във всеки от тях да вложите по 10лв. Така дори 2-3 от тях да са несъбираеми то по-голямата част от инвестициите ви ще продължи да ви носи доходност.

#2 Инвестирайте в краткосрочни кредити с тип на вноската 7 дни – по този начин ще виждате резултатите много по-бързо, а лихвите не се различават от тези кредити с вноска тип 30 дни.

#3 Инвестирайте в различни оригинатори(компании, които отпускат кредитите) – по този начин дори някой оригинатор да фалира то вие няма да изгубите цялата си сума, а само част от нея.

#4 Инвестирайте в различни платформи – по този начин отново диверсифицирате риска от това платформата да изчезне или да се окаже пирамида.

Бонус съвет: Аз инвестирам в сравнително краткосрочни кредити до 3-4 месеца, защото по този начин ако искам да си изтегля парите и да ги използвам ще трябва да изчакам 3-4 месеца, за да си взема по-голямата част от сумата и още 60 дни за останалата. Няма да ми се налага да използвам вторичния пазар, за да си продам кредитите и да реализирам потенциална загуба от това.

Високорискова стратегия

В тази стратегия се залага на кредити, които са много рискови. За IUVO това са кредитите от клас HR. Другото важно при тази стратегия е да се обръща внимание и да се купуват кредити, които са с голямо закъснения от 31 до 60 дни. По този начин освен от високата лихва се печели и от допълнителните такси за закъснение, които се начисляват. Задължително търсим кредити с включена Bayback гаранция, за да сме сигурни, че ще си получим поне главницата в краен случай. Още нещо, което включва тази стратегия и намалява в някаква степен иначе така високия риск е да се отбележи при търсенето кредитите да имат изплатени поне 2-3-4 вноски, за да имаме някаква гаранция, че човека не е взел кредита с мисълта да се покрие, а е склонен и има желание да го плаща, просто забавя вноските. По ваше желание

Тази стратегия я прилагах в началото и не ми донесе добри резултати, но познавам хора, при които сработва много добре и имат доходност от порядъка на 10-14%. Според мен не сработи в моя случай, защото вложих много малко пари – 100лв. Тези пари разпределих в 10 кредита и 50% от тях се оказаха необслужвани и трябваше да чакам 60 дни, за да си получа парите обратно.

Умерена стратегия

Това е стратегията, която аз използвам и прилагам в момента. При нея залагам на кредити, които са в срок и средно рискови. В IUVO за мен това са кредити с клас най-много С. Лихвата, която очаквам от тях е в порядъка между 6-6.5%. Спазвам всички правила, които споменах по-горе. Кредитите трябва да с тип на вноска 7 дни, да има платени поне 2 вноски, да е в срок и да остават най-много 16 вноски.

Тъй като в момента имам инвестирани малко пари тази стратегия ми позволява много по-бързо и често да завъртам парите и да реинвестирам печалбата. Така с вложени 300лв аз съм направил инвестиции в размер на 1159лв и съм получил 6лв печалба.

Инвестирани са толкова много пари почти х4 на парите, които съм вложил, защото всеки ден получавам плащания по различни кредити и в момента, в който се съберат 10лв ги реинвестирам моментално.

Комбинирана стратегия

Разбира се може да се направи комбинация между двете стратегии, като се инвестира част от сумата високорисково и друга част умерено. Тогава може да се вземе най-доброто от двата свята.

Идеи, които ще опитам в бъдеще

Както знаете в момента съм се съсредоточил върху изплащането на последния ми кредит – този за колата, но след това ще се върна към инвестирането и мисля да направя някои промени в стратегията си.

#1 Ще инвестирам в еврови кредити, защото лихвите при тях са по-високи от левовите, а благодарение на валутния борд имаме фиксиран курс към еврото (по-точно е плаващ, но в много тесни граници).

#2 Ще обърна поглед и към друго платформи като Bondora и Mintos.

#3 Ще комбинирам двете стратегии и ще разпределя инвестициите си във високорискови и умерено рискови кредити. Все още не мога да кажа какво ще е процентното съотношение, но щом го реша ще го споделя с вас.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap