6 стъпки, които сложиха край на финансовите ми притеснения6 стъпки, които сложиха край на финансовите ми притеснения

Искам да споделя с вас как в 6 стъпки да сложите край на притесненията, че след като си платите ваканцията, каското за колата или ремонта на спалнята, ще останете без пари. Точно тези стъпки ми помогнаха да посрещам големите си разходи без притеснение. Останете до края, за да разберете и още една тайна, която ще ви донесе финансов мир.

Много е лесно да си затваряме очите за бъдещите събития и да се наслаждаваме на настоящето “пък като му дойде времето ще му мисля”. А какво ще стане ако всеки месец се подготвяме за това? Спомнете си как всички в университета отлагахме ученето за сесията до последно. Аз лично винаги си планирах по колко страници на ден трябва да чета, за да имам време да се подготвя добре за изпита, но всеки ден си казвах „има време, утре ще прочета малко повече“, докато не станеше прекалено късно и трябваше да седя по цял ден и нощ над учебниците и да уча за изпита. Същото поведение го забелязвам при много хора сега, но насочено към личните им финанси. 

Всеки от нас знае, че му предстои отпуска или ремонт на някоя стая от жилището му. Също така знае, че това ще му струва не малко пари, но “има време. Всичко ще се нареди. Ако трябва ще взема един кредит, който ще изплатя предсрочно, защото изкарвам достатъчно. Просто този месец наистина трябва да си купя този Playstation”. Предполагам много от вас ще се припознаят по един или друг начин. Аз също се припознавах до скоро, но вече виждам нещата по друг начин.

Когато имаме бюджет и планираме разходите си за месеца, а това как може да го направите и вие вижте тук, става много по-лесно да се подготвим отдалеч за предстоящите ни разход. Но стига празни приказки. Нека ви разкрия 6-те стъпки как го правя аз.

Как да планираме разходите си

#1. Сядам и разписвам всички по-големи разходи, които ще дойдат в следваща 1 година например. 

Както вече съм споменавал в предишни видеа аз съм човек, който обича да вижда голямата картина и след това да задълбава в детайлите. Ако директно се съсредоточа в детайлите и малките неща мога много лесно да изгубя посоката и какво всъщност искам да постигна в крайна сметка. За това сядам и разписвам всички разходи, за които се сещам в момента. Част от тях са: 

  1. Ваканциите, които планирам или ще планирам, но знам, че ще ги има.
  2. Плащането на YNAB, приложението, което използвам за да разпределям и следя парите си.
  3. Разходите по колата – данъци, каско, консумативи, смяна на масло, гуми и т.н. В зависимост от автомобила всяко от тези неща може да бъде и доста скъпо.
  4. Отоплението през зимните месеци. Всички знаем, че зимата харчим повече енергия за отопление и от там сметките ни скачат с доста.
  5. Подаръци – винаги е добре да имаме някой лев заделен на страна за подаръци, ако някой бличък ни покани на рождения си ден или каквото и да било друго събитие.

Това са само предложения и идеи, които се надявам да ви помогна да се сетите за разходите, които ви предстоят на вас. В тази стъпка само записвам какви са разходите – не се затормозявам да смятам колко ще ми струва, защото в някои случаи може да ни е нужно повече време и да се изгубим в детайлите и да забравим за някой важен разход. За това само записвам, кои са ми разходите. 

#2. Записвам срещу всеки един от разходите си, колко ще струва.

Тук се опитвам да бъда, колкото се може по-честен и точен. Казвам честен, защото може да ни се иска да похарчим по-малко пари по време на отпуската ни, но трябва да бъдем реалисти. Психологически човек се отпуска по време на почивка и е склонен на повече импулсивни и скъпи покупки. Спомням си как за лятната ми отпуска бях планирал и ми се искаше да изхарчим 500лв за 10-ина дни на морето, но всъщност се оказа, че изхарчихме доста повече и то беше нормално да се случи така. В този случай не бях реалист и през цялото време се притеснявах за финансите ни. Ето защо за тазгодишните ваканции планираме реалистично, та дори и малко повече, за да сме спокойни и да можем да се насладим на заслужената почивка. Бъдете реалисти и разбира се не се изхвърляйте – съобразявайте се с възможностите си все пак.

Да някои предстоящи разходи може да нямат съвсем ясни граници колко ще струват, като например подаръците. В този случай аз решавам колко пари искам да имам заделени за това – 50лв, 100лв, 200лв, 1000лв.

#3. Записвам кога ще дойдат разходите

Запосвам го, защото едно е да разполагате с 2 месеца, за да съберете парите, а съвсем друго е да имате 7-8 месеца на разположение. Както е случаят с подаръците крайният срок може да не е много ясен. За това в този случай аз лично слагам първата възможна дата за която се сещам и в следващите стъпки ще се справим с това. Знам, че подготовката за реалните действия може да е малко скучна и досадна, но това ще ви помогне много по-лесно и точно да планирате следващите си стъпки, за да постигнете целта си. Все пак нали сме си обещали, че тази година няма да е като предишните и ще постигаме целите си.

#4. Подреждам разходите си

Подреждам го според 3 критерия – колко са спешни, колко са големи и колко са критични т.е. какви ще са последствията ако не успеем да заделим нужните средства. Като един истински програмист и любител на структурираната информация бих ви предложил да си направите таблица като тази.

По този начин може да погледнем на всеки от разходите си много по-обективно и структурирано. Както виждате срещу всеки един разход може да запишете от 1 до 10 колко е критичен, нужната сума и времето с което разполагате. Лично аз подреждам разходите си по критичност – много по-важно е да имаме нужните пари пари за ремонта на дома ни отколкото за подаръци. Ако се окаже, че 2 или повече разхода са с еднаква важност, за да изберете кой да бъде с по-голям приоритет може да погледнете кой ще трябва да платите първи. А ако разходите трябва да се платят по едни и също време то тогава трябва да се захванете с двата едновременно.

#5. Пресмятап колко пари на месец ще ми струват

Петата стъпка е да разберем по колко пари на месец, на седмица, на две седмици, който както му е удобно, трябва да заделяте, за да постигнете целта си. Това може би е една от най-лесните стъпки, защото трябва да разделите нужната сума на броя периоди с които разполагате и ще получите по колко пари ще трябва да заделяте съответно всеки месец, седмица, две седмици или какъвто период на вас ви е удобен.

#6. Проверявам дали бюджетът ми може да понесе тези разходи

Когато имате всичката тази информация и знаете колко пари получавате на месец може да прецените колко от предстоящите си разходи ще може да посрещнете. А ако разполагате и със собствен бюджет ще може да прецените дали е нужно изцяло да се откажете от някои от разходите си или просто трябва да ги намалите, ако все пак искате да ги направите или трябва да ги направите. 

За да стане по-ясно нека приемем, че след като сте разпределили парите си в бюджета ви са ви останали едни 200лв, които искате да заделите за различните си предстоящи разходи. Имате да заделяте по 20лв за каското на колата, 80лв за ремонта на спалнята и 150лв за почивката ви в Турция това лято. Иначе казано са ви нужни 250лв, но вие разполагате само с 200лв. Това е момента, в който трябва да вземете решение дали да отложите малко ремонта на спалнята и да намалите вноските с 50лв за да имате за ваканцията или да си намерите друго място за почивка, за което ще трябва да заделяте по 150лв, а не по 200лв всеки месец.

#Бонус

Аз лично правя и още нещо допълнително и то е да заделям пари в някои категории независимо дали ми предстои някакъв разход или не. Просто съм си казал, че ще заделям по определена сума на месец за бъдещето. Нещо като фонд “спешни случаи” за дадената категория. Например към момента не предвиждам да правя ремонт на мястото където живея, но всеки месец заделям малка сума, защото не знам кога ще ми хрумне да пребоядисам или да сменя някоя мебел.

Всичко това ще ви помогне да намалите стреса и напрежението от подобен тип разходи. Знам какво е да знаеш, че наближава отпуската, но ти да си казваш, че има време и от следващия месец ще започнеш да заделяш пари и така времето си минава и в крайна сметка нищо не си събрал. Отиваш на почивка и се притесняваш и броиш всяка стотинка и не можеш да се отпуснеш и насладиш на почивката пълноценно. 

Това е и причината да искам да споделя това с вас. Искам да ви покажа как може да избегнете всички тези неприятни усещания с помощта на малко планиране и самодисциплина.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap