5+1 книги, които промениха живота ми5+1 книги, които промениха живота ми

След като вече няколко човека ме питаха какви са тези книги във видеата ми и мога ли да ги покажа, реших да снимам видео, в което да ви представя 5-те книги, които оказаха най-голямо влияние върху мен.

Много се чудех как да ги подредя и реших да бъдат хронологично, защото поредността, в която съм ги чел разкрива и етапите през който е преминал живота ми и мисленето, което съм имал. А и мисля, че ако трябваше сега да ги чета щях да ги прочета в същия ред.

Като малък не обичах да чета. По-скоро обичах да слушам как някой ми чете или ми разказва приказки. В училище беше същото, докато не дойде 11-ти клас. Учех в икономическа гимназия и ни организираха да играем играта “Потоци пари 101”, за която направих видео наскоро. Това беше момента, който събуди любопитството ми към личните финанси и постигането на нещо различно от това да си намеря работа, а именно да създам нещо свое, свой собствен бизнес. От тогава не съм спирал да мисля и чета за това, но явно само с мислене и четене не става, но това е друга тема.

5-те книги са…

Пътят към успеха – най-добрият бизнес съвет, който съм получавал

от Доналд Тръмп
линк

Спомням си, че бях тръгнал от училище към частната ми учителка по литература, която ме подготвяше за матурата, и се отбих в близката книжарница. Не знам какво ме накара да го направя или пък да взема точно тази книга, но сега си давам сметка, че на онези години това беше перфектната книга за мен. Не защото вътре е пълна със супер полезната и уникална информация, а защото обхваща всякакви аспекти от бизнеса и живота. Тя е организирана в множество кратки истории. Всяка започва със съвета на определен човек и продължава с житейски пример как съвета се прилага на практика.

Благодарение на тази книга осъзнах, че животът и бизнесът са нещо сложно и многопластово. С течение на годините това ме подтикваше да си купувам книги не само за финанси и бизнес, но и за личностно развитие.

Четях при всяка удобна възможност. Имах ли малко свободно време четях, докато пътувах. Така 7 дни по-късно си купих…

Богат татко, беден татко – уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедната и средната класа – не!

от Робърт Кийосаки
линк

“Богат татко, беден татко” пък постави основите на някои принципи в личните финанси, към които се придържам днес. Спомням си как тогава за първи път започнах да разпределям парите си по категории. Разпределях ги само на компютъра в една таблица. Иначе в портфейла бяха на едно място и много често едната категория страдаше заради другата и това не просъществува дълго. Книгата наистина дава едни добри основи за това какво са активи, какво са пасиви, как те влияят на личните ни финанси. Показва каква е разликата в начина на мислене на богатите и бедните. Как това, че си израснал в семейство с беден начин на мислене може да обрече и теб на бедност. Забелязал съм, че Кийосаки обича да повтаря едно и също непрекъснато във всяка от книгите си, но предполагам това е начинът му да го набие в главите на хората. Докато предната книга не бих я препоръчал на 100% то тази за мен е задължителна.

Четирите потока на парите

Четирите потока на парите – пътеводител към финансова свобода

от Робърт Кийосаки
линк

Тази книга ми отвори очите, че има различни начини (квадранти), които да генерират доходи и всеки от тях си има плюсове и минуси. Квадрантите, които Кийосаки определя са: наемен работник, свободна професия, собственик на голям бизнес и инвеститор. Много подробно разкрива уменията, които всеки трябва да има, за да бъде успешен във всеки от квадрантите. В книгата се говори много за това, че дясната страна на графиката е най-добрата и всички трябва да се стремят към нея. Моето мнение е малко по-различно, защото всеки човек е различен и целите му са различни. Наистина ако някой иска да е финансово независим със стандартна работа от 9 до 5 или като фрийленсър няма как да се получат нещата по простат причина, че когато отиде на почивка и спре да работи и приходите секват. В тези два квадранта заменяме времето си за пари, докато от другата страна нещата са различни. Ако сме изградили стабилен бизнес и отидем на почивка за 1-2 месеца той ще продължи да функционира и да ни прави по-богати. Същото е и ако сме инвеститори. В тези два квадранта не разменя директно времето си за пари, а предоставяме продукт, предоставяме работа на други хора, които с техния труд и време помагат на себе си и на нас. По този начин ограничението на 24-те часа, с които разполагаме на денонощие, отпадат и остава само стойността, която предоставяме на другите и колко те са склонни да дадат за нея.

Уволни шефа си!

Уволни шефа си! – как да превърнеш любимото си занимание в препитание

от Джонатан Джей
линк

Когато взех тази книга все още бях ученик и я избрах по-скоро заради подзаглавието и останах много доволен от нея. Обхващат се много аспекти на стартирането на бизнес. Разбира се, информацията не е задълбочена и детайлна, а по-скоро даваща основа и знание, че даденото нещо съществува.

Книгата започва може би с най-важния въпрос “Мразите ли работата си достатъчно, за да уволните шефа си?” Честният отговор ще ни разкрие до колко дискомфорта от това да работим за някой друг е по-голям от дискомфорта, който ще изпитаме при стартирането на нещо наше. В книгата се говори за много неща. За продажби, счетоводство, управление и какво ли още не, но по-важното за което се говори според мен е нагласата, за психологическата ни настройка да направим тази голяма промяна. 

Много пъти съм се питал защо чуваме толкова много успешни истории за хора тръгнали от дъното, хора останали на улицата и постигнали мечтите си и са станали милионери. И в същото време почти никакви истории за хора от средната класа направили подобна трансформация. Отговорът за мен се крие в зоната на комфорт. На хората с прилични доходи е по-трудно да се откажат от досегашния си комфорт и да излязат от зоната си на комфорт, за да опитат да постигнат повече в живота си. Докато хората, които са притиснати до стената и непрекъснато са извън зоната си на комфорт в негативен аспект им е много по-лесно да вземат решение, че така или иначе са извън комфортната си зона и по-добре да останат така, но да действат и да променят живота си към по-добро.

Четирите споразумения - толтекска книга на мъдростта

Четирите споразумения – толтекска книга на мъдростта

от Дон Мигел Руис
линк

Явно съм решил да си направя предколеден подарък, който да ме развие в духовен и личностен аспект. Книгата разкрива кодекса на поведение и мъдростта на древна южноамериканска общност от учени и творци, които изучавали и съхранявали познанието на духовните практики на древните – както е казано в началото на книгата. Дон Мигел Руис разкрива 4-те споразумения, които човек трябва да сключи със себе си. Това, което аз запомних и си го повтарям и до ден днешен е второто споразумение – “Не приемай нищо лично”. В общи линии то гласи, че всеки може да ви нарича както иска, да ви казва, че ще се провалите и нищо не става от вас, но не трябва да го приемате лично, защото той не ви познава достатъчно добре. Това е неговото мнение и виждане за нещата. Всичко, което виждаме и казваме е пречупено през нашата гледна точка, която може да е много по-различна от чуждата.

Това споразумение ми е спестило толкова много нерви, когато някой ме напсува или ми каже нещо, че не може да си представите. Тук имам предимство, защото още от преди това не се засягах от чужди обиди, но то ми помогна и да не приемам чуждото мнение като непременно истинно. След като го прочетох започнах целенасочено да си го припомням, когато ми е трябвало.

Книгата, която се крие зад тайнственото +1 е…

Безкрайната игра

Безкрайната игра

от Саймън Синек
линк

Отделил съм я, защото все още я чета. Тя е първата от 12-те книги, които съм си поставил за цел да прочета до края на годината. Към момента всичко върви по план и вече съм я преполовил. Чета я сутрин като част от сутрешния ми ритуал, който изграждам в момента. Виждам много добри резултати и след няколко месеца мисля да направя видео, за да ви разкажа повече, но искам да мине още време, за да натрупам опит и данни, които да споделя с вас.

Както казах преполових книгата и до момента ми прави страхотно впечатление. Уроците, които книгата “преподава”, са насочени към лидеството и изграждането на правилната наглса при създаването и управлението на бизнес, но всичко написано в нея може да се насочи и към останалите сфери на живота. Не защото е прекалено обща, а защото начинът на мислене е общото във всеки аспект на живота ни.

Това да изградим правилната мисловна нагласа за правилната “игра”, в която ще участваме е критично важно. Ако очакваме, че влизайки в сферата на онлайн бизнеса ще станем богати и успешни за 30 дни, то след един месец работа ще видим, че сме много далеч от желания резултат и е много възможно да се откажем. Ако влезем във фитнеса с мисловната нагласа, че ще качим 10 кг мускулна маса за 3 месеца, много бързо ще изгубим мотивация, защото няма да видим очакваните резултати. Но ако си кажем, че влизаме във фитнеса, за да ставаме по-добри от вчера и това усилие в дългосрочен аспект ще ни доведе до желаните резултати е много по-вероятно да успеем. Както се казва в книга “много по-важно е утре да сме по-добри от вчера, а не днес да сме най-добрите”.

Трябва да се сравняваме единствено със себе си и да следваме плана, визията си, която в дългосрочен план ще ни отведе до едно по-добро бъдеще, вместо да се съсредоточим върху моментните удоволствия, които ще разрушат светлото ни бъдеще.

Книгата е страхотна и я препоръчвам на всеки – независимо дали има бизнес или не. Уроците, които можем да си вземем от нея са приложими във всички аспекти на живота стига да се замислим малко как може да ги приложим при нас.

Има още много книги, за които мога да говоря, но това бяха основните. Дори докато преглеждах библиотеката си, за да избера кои книги да ви представя отделих няколко, които искам да препрочета: …..

След като ги прочета най-вероятно ще направя втора част на това видео, в която да ви разкрия какви са ми впечатления от тях.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap