5-те финансови цели, които ще променят живота ви през 20205-те финансови цели, които ще променят живота ви през 2020

В днешното видео ще накараме вашето бъдещо АЗ да бъде супер щастливо, защото вие сте взели решението да си поставите финансови цели и да ги следвате, за да постигнете мечтания си живот на финансова независимост и свобода.

Целите, които искам да споделя с вас съм ги подбрал така, че да не бъдат сложни и трудни за следване, защото в противен случай ще се повторят всички минали години. Тези цели ще ви дадат един добър старт и по-важното ще ви дадат увереност, че можете да промените сегашното си положение. И още по-важното, ще създадете ценни навици, които да подобрят живота ви не само във финансов аспект. Останете до края, за да разберете, кои са те и как 2020 да не бъде същата като 2019, а напротив да бъде най-добрата ви година до сега.

Когато потърсите в интернет как да си поставя цели съм убеден, че сте попаднали на материали, които говорят за SMART цели. Това са цели, които са специфични, измерими, постижими, релевантни и с краен срок. Спокойно няма да ви обяснявам отново и отново какви трябва да са целите. Искам да ви обърна внимание на нещо, което ми се струва, че много хора пропускат. Пропусках го и аз дълго време. Преди да ви кажа, кое е липсващото парче от пъзела иска да ви споделя как стигнах до този извод.

Как открих липсващото парче?

Много, много пъти съм се опитвал да си поставям цели тип ще ставам в 5 сутринта, ще тренирам редовно по 4 пъти в седмицата, ще започна да си водя личен бюджет и ще записвам разходите си всеки ден, ще започна да спестявам всеки месец и какви ли още не. Както знаете ако сте гледали предишните ми видеа преди да започна да бюджетирам редовно и стриктно съм се опитвал още 2-3 пъти да го правя, но се отказвах.

Но от миналата година нещата се промениха и то не малко, защото добавих “ЗАЩО” към целите си. Вижте в този забързан делник е много лесно да бъдем грабнати от момента, от ежедневните проблеми и задачи, да се върнем към старите си навици и да забравим за целите си. Ще забравим за тях разбира се след като не можем да видим резултати мигновено. След като сме си записали единствено, че ще записваме всеки наш разход. Ще спрем, ще забравим дори за тази си цел, защото сме забравили причината, поради която сме си поставили целта. Може би ви е направило впечатление, че след всяка цел която си поставих за 2020 имаше пояснение защо го правя. Открих за себе си, че по този начин всеки път, когато си кажа “оф изморен съм не ми се занимава да си попълвам разходите” аз се сещам, че ако не го направя може да ми се наложи да изтегля кредит в края на месеца или пък да се чувствам притиснат и напрегнат, когато остана без пари в края на месеца. Това “защо” в края на всяка моя цел е нещо като фар, който осветява посоката, в която искам да вървя и ми показва как изпълнението на тази цел ще ми помогне в това.

Ако погледнем една от целите ми за 2020: “С лекота ще инвестирам 13% от заплатата си всеки месец, за да създавам и придобивам активи, до 31 декември 2020”. Виждате как първата част е конкретна там съм поместил какво трябва да правя – “да инвестирам 13% от заплатата си всеки месец”. Докато втората част е свързана по-скоро с моята визия, с моето “защо”.

Установих, че при мен работи. Когато нямам сили, изморен съм или просто нямам настроение и реша да не записвам разходите си всъщност виждам, че това не е просто едно глупаво и ненужно записване на числа в таблица, а това е действие, което ще ме отведе с една стъпка по-близо до голяма ми цел – постигането на финансова свобода.

С начина, по който поставяме целите си в немалка степен предопределяме и съдбата им – дали ще ги следваме и постигнем или пък не.

Целите за 2020

Но стига толкова за формулирането на целите. Нека се насочим към това какви цели е добре да си поставите за новата година във финансово отношение. 

Целите, които съм избрал за вас не са никак случайни – това са целите, които аз имах през изминалата година и постигането им ми донесе много. Помогна ми да спра да се притеснявам в края на месеца, да изплатя 2 кредита, да направя първата си инвестиция, да започна да спестявам, да стартирам YouTube канала и още други малки странични неща, които подобриха живота ми. Помогна ми да се променя, защото постигането на целта е важно, но това в какво се превръщаме по пътя е още по-важно.

#1. Започнете да следите разходите си

Да чувате го почти постоянно от мен, но това е начина, по който може да започнете да харчите по-малко отколкото получавате и да имате възможност да спестявате и инвестирате. Започнете да записвате всеки един разход веднага щом го направите или пък изисквайте касова бележка всеки път и я пазете. Така в края на седмицата може да седнете да извадите касовите бележки и първо да се изненадате колко много неща сте си купили и второ да си запишете всички разходи.

Ето и как може да формулирате целта си:

С лекота ще записвам всеки един разход, който правя, за да мога да знам къде отиват парите ми.

Или пък може да звучи така:

С лекота ще записвам всеки един разход, който правя, за да оптимизирам разходите си.

Разбере защо го правите. Какво ще ви донесе това действие и го запишете към целта си.

#2. Започнете да разпределяте парите си по категории

Или иначе казано направете си личен бюджет. Няма да задълбавам защо е важен. Имам цяло видео специално за личния бюджет, което може да видите ако ви е интересно.

Ето и как може да формулирате целта си:

С лекота ще създам и следвам личния си бюджет, за да бъда спокоен за парите си през целия месец.

Или пък може да звучи така:

С лекота ще създам и следвам личния си бюджет, за да не се притеснявам, че ще остана без пари в края на месеца.

Някой от вас сега може да каже “хей, тази цел е негативна. Трябва да имаме само положителни цели. Така казват всички”. Ако погледнем по-внимателно самата ни цел е положителна – да създадем и следваме личен бюджет, но причината поради която го правим е такава, за да ни напомня какви ще са последиците ако не го правим.

Тук вече изцяло зависи от вас и какво ви мотивира повече – дали положителното, дали отрицателното. Запишете я по начина, по който ще има по-голям шанс да я следвате и изпълните.

Някои от моите “защо” са положителни други отрицателни, защото знам, че в дадения случай едното работи по-добре за мен. Недейте да следвате и спазвате всичко 1 към 1 – модифицирайте го така, че да работи за вас.

#3. Изплатете поне 1 от кредитите си

Когато аз изплатих предсрочно кредита за ремонта на колата си се почувствах супер. Сякаш свалих една огромна топка за боулинг от гърба си. Това ми даде силите и мотивацията няколко дни по-късно да изплатя и кредита за телефона си. Усещането отново беше страхотно. Заслужава си няколко месеца човек да ограничи разходите си, да се свие малко, за да може да се отърве от едно подобно бреме. Как да изплатите кредитите си отново сме го говорили в предишно видео.

Ето и как може да формулирате целта си:

С лекота ще изплатя кредита си за …., за да намаля месечните си разходи.

Или пък може да звучи така:

С лекота ще изплатя кредита си за …., за да се почувствам свободен от банката.

#4. Започнете да плащате първо на себе си

Това е толкова важно, че не мога да го опиша с думи. Това да сте разпределили така парите си, че да имате възможността да отделите част от тях за себе си – за спестявания, инвестиции, личностно развитие е може би най-доброто нещо, което може да направите. Изграждането на навика това да се случва е безценно.

Чувствам се сякаш съм победил системата, която ни кара само да харчим. Започнете с малко. Започнете с 10лв, които да извадите от портфейла си и да ги отделите като спестявания. С течение на времето ще можете да заделяте и повече. Когато изплатите кредита си вие ще освободите една немалка сума всеки месец, която може да я използвате за да плащате на себе си. Тук е момента, в който да решите как искате да плащате на себе си. Има много варианти – да спестявате, да инвестирате, да събирате пари за почивката, за която сте мечтали и каквото друго се сетите. Това, което е важното е да определите конкретна сума или процент от приходите ви и да го правите всеки път.

Ето и как може да формулирате целта си:

С лекота ще инвестирам по …. лв всеки месец, за да увелича доходите си.

Или пък може да звучи така:

С лекота ще спестявам по …. лв всеки месец за мечтаната ми почивка в …., за да се отърся от напрежението и ежедневните проблеми.

#5. Направете първата си инвестиция, колкото и малка да е тя

Говорил съм много за различните възможности за инвестиране в България и не искам да се повтарям отново. Сега по-важното е да изберете един вид актив, в който да вложите сума, която да е такава, че да сте готови да я изгубите и това да не се отрази на ежедневието ви. Както във всичко ново и при инвестирането ще правите много грешки, от които да се учите. Ето защо първоначално инвестирах само 100 лв в IUVO. Бях гледал видеа и чел статии как работи P2P, но не бях опитал. За това реших да вложа само 100 лв, за да видя какво е, работи ли за мен и така в течение на 3 месеца внасях по 100 лв и опитвах различни стратегии, за да се запозная как точно работи този вид инвестиция.

Да с тези 300 лв, които инвестирах не станах богат, но видях какво е. Разбрах, че е за мен, разбрах, че ми харесва да печеля пари(стотинки) без да се налага да работя за тях и знам, че щом изпълня другите стъпки от плана си ще се върна към P2P и ще увелича дела му в моята кошница с активи.

За това опитайте и вие. Изберете инвестиция, сложете малко пари и си поиграйте с нея. Правете го регулярно, за да изградите навик – това е най-важното. След него ще дойдат и големите пари.

Променете нагласата си

За да успеете да постигнете целите си през тази година и резултатът да не бъде същия, както през предходните, трябва да влезете с правилната нагласа в тази игра. Не може да очаквате мигновени резултати, не може да очаквате мотивацията ви да бъде постоянно на върха, не може да очаквате условията да са перфектни. Бъдете говоти да се нагаждате и да дадете достатъчно време на целите си и действията си да работят за вас.

Сещам се за една картинка в интернет свързана точно с целите и поставянето им в началото на всяка година. Та тя гласеше:

2017: Да сваля 5кг
2018: Да сваля 12кг
2019: Да сваля 25кг
2020: Да се боря срещу стереотипите за красота

Първите седмици и месеци при изпълнението на всяка една от целите ви най-вероятно няма да виждате резултати, както споменах. Ефекта на голямата част от тях ще се прояви след време. За това е важно да имате силно “защо”, което да ви напомня каква е причината да правите всичко това.

Поставянето на цели, следването им и като цяло стартирането на една промяна в живота ни е много подобно на засаждането на дърво. Посяваме семената и започваме да ги поливаме, но минават дни и седмици и ние нищо не виждаме – нищо не се случва на повърхността. Това е така, защото дървото първо трябва да пусне корени, да изгради една здрава основа, която да може да понесе неговия растеж. Това е и времето, в което много от хората се отказват.

Няма да бягам от отговорност и да се представям за някой който не съм – и аз съм се отказвал много пъти, защото не съм виждал резултати след няколко дни работа. Отказвал съм се толкова много пъти, че вече ми писна. Виждах как година след година нещата ставаха все по-зле и точно както във вица с килограмите щях да стигна до момента, в който да спре да ми пука, че не са наред нещата.

Момента, в който се замислите да се откажете, защото нямате резултати, а вие сте давали всичко от себе си, е моментът, когато трябва да настъпите още малко и ще видите ползата, ще видите резултатите.

Точно 2 седмици след като създадох настоящия си бюджет пропуснах няколко плащания и сметката не ми излизаше. Това обикновено беше момента, в който се отказвах, но тогава си казах “стига си бил перфекционист. Объркал си нещо голяма работа. Ще промениш числата, за да излезе сметката и продължаваш”.

Това може би беше момента, в който успях да пречупя старото си аз и да продължа напред.

Към началото
Share via
Copy link
Powered by Social Snap